25 Haziran 2015 Perşembe

DÖNÜŞÜM-FRANZ KAFKA

Kitap Künyesi
Adı:Dönüşüm
Orijinal Adı:Die Verwandlung
Yazarı:Franz Kafka
Çevirmen:Ahmet Cemal
Yayınevi: Can Yayınları
Sayfa:64

"Gregor Samsa bir sabah bunaltıcı düşlerden uyandığında,kendini yatağında dev bir böceğe dönüş olarak buldu." 
Yazar oldukça çarpıcı bir cümleyle giriş yapmış kitaba,bu kitap okunacak mesajını vermiş adeta. 
Gregor Samsa sabah bir kalkıyor ve kendini dev bir böceğe dönüşmüş buluyor,o gün yetişmesi gereken trenini kaçırmış,üstelik şimdi bile yataktan kalkamıyor. Ayrıca kaçırdığı tren Gregor'un ailesinin geçimini sağlamak için çalıştığı işi. Gregor yataktan kalkamayınca aile kapıya dayanıyor ama kapılar kilitli,Gregor onları anlaşılması güç sesiyle oyalıyor ta ki çalıştığı yerin müdürü gelene kadar. 


Burada belirtilmesi gereken bir nokta var ki Gregor'un babası borç batağında,Gregor babasının borcu olan kişi için çalışarak hem borcu azaltıyor hem de ailesine bakıyor,her ne kadar işinden nefret etse de maddi sebepler yüzünden müdür gelince ayaklanıyor ve kapıyı açmaya çalışıyor. 
Kapı açılınca müdürü,annesi ve babası büyük bir şok yaşıyor ve müdür arkasına bakmadan evden kaçıyor. 
Gregor olanların ardından babası tarafından odasına kovuluyor ve onun bütün bakımı kız kardeşi Grete'in üzerine kalıyor. Düşünün ki annesi ve babası günlerce odasına girmiyor. 
Sonrasında zincirleme olaylar gelişiyor ve bize de bu "Dönüşüm" hikayesini okumak kalıyor.

Kısa ve çok güzel olan kitapların yorumunu yazarken kendimi tutamayıp neredeyse kitabın hepsini anlatmaya kalkıştığım anlar oluyor,az öncede de yazıdan spoiler içerdiği için bir kaç cümle sildim gene de yazıya bakınca fazla şey anlattığımı düşünüyorum,Kafka yorumlanırken kısa kestirebilen bir yazar değil galiba.

Dönüşüm okuduğum en ilginç kitaplardan biri (bu aralar sık rastlasam da ilginç kitaplara Dönüşüm açık ara önde) benim için kitabı en farklı kılan şey o böcek benzetmesi ki abartmıyorum o başkalaşım fikrini böcekle bağdaştırabilmek öyle her yazarın harcı değil. Sonrasında yazar özellikle karakter evrimleri çok başarılı işlemiş,özellikle Grete'in ilk baştaki uzak duruşları sonrasında biraz sevecen davranmaları sonra ise çalışmaya başlamasının etkisi en iyi şekilde yansıtılmış.Babanın her şeyden elini çeken evladına direkt sert çıkması ise pek çok şey anlatıyor aslında,elma kısmı ise yenilir yutulur cinsten değil.
Özetle okumayanların hemencecik okumasını öneririm.


Peki Kafka bize ne anlatmak istemiş?
Spoiler başlar...
 O tabuları yıkmaya kalkışan,sisteme uymayan insanların eninde sonunda toplumdan dışlanacağını ailesinin dahi o sırt çevireceğini söylemek istemiş. Sırf şu ana fikir bile bu kitabın okunması için yeterli değil midir?
Ayrıca yazar Gregor'un kardeşi için konservatuvar hayali kurarken ailesinin kızını evlendirme derdine düşmesiyle, Gregor'un odasını boşaltırken anne-kız arasında geçen konuşmayla çok şey söylemeyi başarmış aslında.
Spoiler biter...

Dipnot:Kitabın sonunda Kafka'nın mektuplarına da yer verilmiş ben mektupları okurken Kafka'nın kitap basılırken kapakta böcek görmek istemediğini söylediğini görüyorum,sonra kitabıma bakıyorum kapağı böcekli,yabancı basımlara bakıyorum çoğunun kapağı böcekli.Kafka'nın şiddetle reddettiği şeyi niye ısrarla yapmışlar anlamıyorum.

16 yorum:

  1. Kafka benim hayran olduğum bir yazar.Bu kitabını severek ve çok etkilenerek okumuştum. Bir çok arkadaşıma da hediye olarak almıştım. Bence herkesin bu kitabı okuması gerek.

    YanıtlaSil
  2. Benim çokca gördüğüm ama bir türlü okuma fırsatı bulamadım bir kitaptır Dönüşüm. Kapağı da ayrı bir güzel değil mi? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kapak çok güzel ama yazar özellikle böcek istememiş kapakta o yüzden tepkiliyim :)

      Sil
  3. Üniversiteye giderken bize özellikle salık verilen kitaplardan biriydi ve çok etkilendiğim bir romandı...

    YanıtlaSil
  4. benim okumadığım bir kitap ve sayenizde ilginç bir kitap olduğunu öğrendim
    okunacaklar listesine ekledim bile teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. Kafka'nın en anlamlı kitaplarından (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diğer kitaplarını okumasam da duyduklarım öyle düşündürüyor :)

      Sil
  6. Yazar eğer kitabın girişinde okunacak hissini verebiliyorsa o kitap mutlaka okunmalıdır... Listeye alındı.. Teşekkürler...

    YanıtlaSil