26 Kasım 2015 Perşembe

JFK-KAPANMAYA DOSYA(1991)

22 Kasım 1963 Amerika’da kara bir gün,35. ABD Başkanı John Fitzgerald Kennedy Dallas’ta bir suikasta kurban gidiyor.
 Akabinde Lee Harvey Oswald Başkan’ı öldürmek suçundan tutuklanıyor ve sonrasında yüze yakın polisin içinde Jack Ruby tarafından öldürülüyor. Olayı araştırmak için kurulan Warren Komisyonu tek suçlunun Oswald olduğuna kanat getirip davayı kapatıyor.

3 yıl sonra…
New Orleans Bölge Savcısı Jim Garrison(Kevin Costner)bir uçak yolculuğunda yaptığı sohbette Oswald’ın o atışları yapamayacağına dair bir teori dinliyor ve yere iner inmez küçük çaplı araştırmalara başlıyor.
Ekibiyle beraber yaptığı bu araştırmalar Garrison’u ortada bir komplo döndüğüne ikna etmeyi başarıyor. Sonrasında olayları iyice eşelemeye başlıyorlar ve Oswald’ın suçsuz olduğunu ya da suç ortaklarının bulunduğunu gösteren kanıtların,tanıkların teker teker yok edildiğini anlıyorlar.

Mesela ateşin geldiği yönler hakkında Oswald’ın konuşlandığı iddia edilen yerlerden başka yerleri gösteren tanıklar gizli servis tarafından bastırılmış ya da Ruby’i suikasten hemen sonra teşhis eden kadının ifadesi örtbas edilmiş ki bu iki örnek Kennedy’in öldürülmesinin Oswald’ın üzerine yıkıldığı gösteren kanıtlardan sadece ikisi ki filmi izledikçe pek çoğumuzu ikna edebilecek derecede güçlü kanıtlar ortaya dökülüyor.
Ve Garrison bu kanıtlar ışığında oldukça güçlü kişilerin kapısını çalmaya başlayıp,dikkatleri üzerine topluyor.Davasını da açıyor
.Acaba Garrison adete hayatını adadığı bu davadan nasıl bir sonuç alacak?

Gelelim yorumuma normalde aşırı uzun filmlere biraz mesafeli olurum,izlemeye tırsarım ama bu 200 dakikalık filme tek kelimeyle bayıldım.
Filmin sevilesi taraflarından bahsedeyim hemen.
Öncelikle filme eşlik eden belgesel havası katan kesitler,yaşanan olayların bu kesitler filmin gerçekçi bir havasını kat kat arttırmış.
Sonrasında dinlerken içinize dokunan eşsiz cümleler,özellikle Bay X ve Garrison konuşmasın bir de Garrison’un kapanış konuşmasında öyle şeyler söyleniyor cümlelerin kalitesinden,içeriğinden etkilenmemek mümkün değil. Adeta bir kitabın altı çizilesi cümleleri gibi.

-Kennedy'nin düzen için bu kadar tehlikeli olduğunu hiç düşünmemiştim.Nedeni bu mu?
-Asıl soru bu, değil mi? Neden?Nasılı ve kim olduğu halka oynanan bir oyun. Oswald, Ruby, Küba, mafya...Tahmin edip duruyorlar, bilmece gibi. Bu da onların en önemli soruyu sormalarını engelliyor: Neden? Kennedy neden öldürüldü? Bunda kimlerin çıkarı vardı? Bu işi örtbas etme gücüne kimler sahip?
 Savaş başladığından beri savunmanın bütçesine bir bakın. 75 milyar oldu 100 milyar. Savaş bitene kadar yaklaşık 200 milyar harcanacak. 1949'da bu para 10 milyardı.Savaş olmazsa para da olmaz. Bütün toplumların en temel ilkesi,
Bay Garrison savaşa yöneliktir. Devletin halk üzerindeki otoritesi, savaş kudretine bağlıdır.Kennedy Soğuk Savaşı bitirmek istedi. Aya gitme yarışına bir son verip Sovyetlerle işbirliği yapmak istedi. Nükleer testleri yasaklayan bir antlaşma imzaladı.1962'de Küba'ya çıkarma yapmayı reddetti. Vietnam'dan çekilme kararı aldı.Ama bütün bunlar 22 Kasım 1963'te sona erdi.
Her şeye hatta devlete bile tek başına karşı durabilme cesaretini gösteren insan figürü de eklenmeli listeye. İtiraf edelim genellikle böyle durumları severiz,cesaretli adamın yanında olur onu destekleriz. Hele hele bu adam arada adaletle ilgili bir replik söylesin…
Olayların gerçek yaşama ve önemli bir kişiliğin ölümün arkasında gerçeğe dayanması,aynı olayların içerisinde ağzı açık bırakan komplo ve örtbasların bulunmasını da yazalım hemen.
Son olarak Kevin Costner’in etkileyici performansı,tabi ki eşlikçilerini de unutmamak gerek.
Bir de öneri filmi izlemeden azıcık temel bilginiz olursa filmden alacağınız zevk emin olun artar,bir de filmi izlerken aman kopmayın diyeyim.
Özetle IMDb’den 8 puan alan filmin daha yükseğini hak ettiğini söyler ve izlemenizi tavsiye ederim.


6 yorum:

  1. Ben Kevin Costner'ı çok seviyorum zaten filmde gördüğüm zaman hiç bakmadan izlerim :) Ayrıca bunun gibi polisiye, aksiyon olan filmleri de çok severim. Bu filmi izlemedim ama sayende fark etmiş oldum. Güzel post olmuş teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim güzel yorumun için ben teşekkür ederim,umarım filmi izlersen seversin :)

      Sil
  2. Anlatımın harika, filmi merak ettim ve izlerken alacağım keyfi yazını okurken hissettim! Bayılırım soru işaretli, bol düşündürücü bulmaca filmlere!!!
    Film yeni mi diye düşünürken baktım gerçekten 91 yılına aitmiş :) Ama hatırlamıyorum izlediğimi..
    Hemen listeye eklemek gerek!
    Bold yazdığın sözleri okumadım spoiler varsa diye ;))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok sadece filmden bir replikti,izlerseniz seversiniz umarım :)

      Sil
  3. ben bu filmi seyretmiştim çok beğenmedim zaten kennedy suikastı konusundan çok da hoşlanmıyorum artık en son 11.22.63'ü seyretmiştim ki orada işler tamamen sarpa sarmıştı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben sevmiştim çünkü bayağı gerçekçi ve kaliteli bir yapımdı, 11.22.63'ü izlemedim ama okudum o zaten zaman yolculuğu eksininde döndüğü için işlerin sarpa sarması normal :)

      Sil