18 Ağustos 2015 Salı

DIAL M FOR MURDER-CİNAYET VAR (1954)

Margot Mary Wendice(Grace Kelly) kocası ünlü tenis yıldızı Tony Wendice'i(Ray Milland) 1 yıl kadar önce polisiye yazar Mark Halliday(Robert Cummings) ile aldatmış.
Ardından yazar evine dönmüş,Margot ise kocasının girdiği iyileşme süreci sayesinde eşinden ayrılmayı aklından çıkarmış.

1 yıl Sonra...
Mark tekrardan Londra'ya gelip çiftin hayatına dahil oluyor.
Biz Tony olaydan bihaber zannederken (Mark aileyle takılınca ne zannedebiliriz ki?) işin hiçte öyle olmadığı ortaya çıkıyor.
Tony karısını öldürmek için bir adama şantaj yapmaya başlayınca her şey yavaş yavaş oturuyor kafamızda. Tony ünlü bir tenisçi olmasına karşın maddi açıdan tamamıyla eşine bağlı,1 yıl önce aldatmadan haberdar olunca karısı onu terk ettiğinde  meydanda kalacağını anlıyor ve hemen kendini toparlıyor akabinde karısını öldürme planlarını hazırlıyor.
Burada Tony'i eski okul arkadaşını olaya dahil ediyor,Swann(Anthony Dawson) ile Tony farklı dönemlerde olduklarından birbirlerini pek tanımıyorlar. Zekasını konuşturan Tony bir buluşma ayarlıyor ve Swann'ı biraz şantaj biraz da para ile yola getiriyor.
Tony gerçekten zekice bir plan hazırlamış,o kadar ki tek kelimeyle kusursuz yanına şahit bulmuş,adamın eve girişini,karısını uyandırma yöntemini her şeyi düşünmüş Swann'a tek tek her şeyi aktarıyor.
Cinayet gecesi ise kusursuz planının sağlam bir pürüzü çıkıyor. Bu pürüz öyle bir şey ki ancak izlerseniz anlarsınız. Ama Tony her şeye rağmen soğukkanlılığından bir şey kaybetmeyip her şeyi bambaşka bir yöne çekerek amacına ulaşmaya çalışıyor.
Bize de olayların gidişini ağzımız açık bir şekilde izlemek kalıyor.

Gelelim yorumuma bu filme bayıldım,dönemine göre bu kadar şahane bir film...
Tabi ki filmin yönetmen koltuğuna Alfred Hitchcock'un oturmasının faydaları bunlar. Daha önce Psycho ile çığır açan ünlü yönetmenimizin Psycho öncesinde bu filmi çekmiş olması bir gram şaşırtmadı. Adam yapıyor işte kategorisine yerleşecek yönetmen Hitchcock.
Filme neden bu kadar bayıldım anlatalım biraz bir kere her şey en ince ayrıntısına kadar düşülmüştü,Tony planının anlatıyor,Tony mevzuyu lehine çeviriyor biz bu zekaya hayran kalıyoruz. Kurgu bizi Tony'in pratik zekasıyla baş başa bırakırken oyuncular filmin hakkını veriyor. Bir de neredeyse  tek mekanda  geçen film bırakın bizi sıkmayı gözümüzü ekrandan bir saniye dahi ayırtmayacak kadar meraklandırıyor.
Daha ne anlatayım bilemiyorum ama son söz olarak IMDb'den 8.2 alan bu filmi izlemenizi tavsiye ederim,bırakın kendinizi diyaloglara planlara...

19 yorum:

  1. Bu güzel inceleme ve yorumlar için teşekkür ederim. Daha önce izlemediğim bir filmdi. Merak ettirdiniz, en kısa zamanda izleyeceğim, listeme ekledim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim umarım izlediğinizde beğeneceğiniz şeyler önerebiliyorumdur :)

      Sil
  2. Yine hazıra konup, şahane bir film izleyeceğiz.

    YanıtlaSil
  3. Yine hazıra konup, şahane bir film izleyeceğiz.

    YanıtlaSil
  4. Ne güzel bir yorumlama tarzı bu ,çok merak ettim. Araştırayım biraz bu filmi ,sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Not alıyorum harikasın teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Dial m for murder 1954 filmi TRT de yayınlanmış ve izlemiş olabilirim (çocukken). Ama sanırım izlemediğim filmlerden.
    İzleyince ayrıca uğrayacağım. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunu merakla bekliyorum :)

      Sil
    2. Yakın zamanda izlediğim filmi çok sevdim. Daha önce izlemişim bunu da anlamış oldum :) Filmde işlenen cinayet bir defa izleyenleri ters köşe yapıyor. Bir de ne kadar ince ve uzun uzadıya düşünürseniz düşünün cinayet planlarının kusursuz olamayacağını anlıyorsunuz. Yönetmen filminde bunu, roman yazarı olan oyuncusuna da söyletiyor zaten...

      Sil
    3. Haklısınız kusursuz cinayet yoktur temalı mükemmel bir film, yönetmenin ellerine sağlık :)

      Sil
  7. İyi oluyor bu film yorumlarınız. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim faydalı olabiliyorsam ne mutlu :)

      Sil
  8. İnceleme ve yorumlar için tşkler.

    YanıtlaSil
  9. kovboy filmi tanıtıtmısınız eşim hastası da :)

    YanıtlaSil