19 Mart 2014 Çarşamba

VAKIF VE DÜNYA-ISAAC ASIMOV

Kitap Künyesi
Adı:Vakıf ve Dünya
Yazarı:Isaac Asimov
Yayınevi:İthaki Yayınları
Sayfa:632
Yazım sırasına göre okunan 5. kitap ve inceleme diğer 4 kitaba dair spoiler içerir.
Spoilerden kaçınmak isteyenler direkt kitap hakkındaki yorumum paragrafına bakabilir.
Önceki kitapların incelemesi için tık tık.

Golan  Trevize insanlığın geleceğini seçmişti. Ona sunulan 3 seçenekten-Birinci Vakıf'ın teknolojisi,İkinci Vakıf'ın zihin gücü ve Gaia'ın süperorganizma-Gaia'yı seçmişti. Çünkü o ,her koşulda en doğru sonuca ulaşan beyin yapısına sahip bir bireydi.Golan bir seçim yapmıştı yapmasına ama verdiği karar içten içe onu yeyip bitiriyordu. Özellikle insanların bireyselliğini elinden almış olması bu duygusunu daha da arttırıyordu. Ve o yeni bir karar aldı. Gaia'yı seçmesin ardındaki sebebi bulmalıydı. Bu seçiminin sebebi bulmak için Arz'ı ,insanların ilk ortaya çıktığı dünyayı bulma kararı verdi.Arz'ı bulduğunda neden Gaia'yı seçtiğini anlayacak ve böylelikle içi rahat edecekti.

Bu yolculukta Janov Pelorat ki kendisi Golan'ın yol arkadaşı olan tarihçi olur.,Golan'ı yalnız bırakmaz.
Ayrıca Gaia adına Bliss'de onlara eşlik eder. Çünkü Golan seçimi değiştirirse bile buna razı olacaklar ve gerekeni yapacaklardır. Ayrıca zihin gücü sayesinde onları ortaya çıkacak tüm tehlikelerden koruyacaktır.

Böylelikle Golan'ın Uzak Yıldız adlı gemisine atlayıp Arz'ı aramaya çıkarlar. Ama bu çok da kolay bir görev değildir. Çünkü Arz'a ait bütün bilgiler yok edilmiştir.Elde olan sadece efsanelerdir ki bu efsanelere robotları da içermektedir.İnsanlar ve robotların birlikte yaşadığı efsaneler...
Golan yolculuğa Munn Li Compo adlı eski bir arkadaşının bahsettiği bir efsaneden yola çıkarak Comporellon'a giderek başlar.Bu gezegenden aldığı bilgiler onu Aurora,Solaria,Melpomenia gibi gezegenlere götürecektir.
Bu yolculukların sonunda Arz'a ulaşıp ulaşamayacaklarını,Golan'ın kararını değiştirip değiştirmeyeceğini özetle insanlığın sonunun ne olacağını merak ederek okuyacağımız bir macera...

Vakıf'tan uzak ama Vakıf'ın kaderinin belirlediği şahane bir macera. Asimov her zamanki gibi zekasını ve hayal gücünü konuşturmuş.Üçlümüzün dolaştığı gezegenler oluşturan hayal gücü, Bliss ve Golan'ın atışmalarından,pak çok olayın mantığını yazan zekanın gücü birleşince ortaya güzel bir kitap çıkmış.
Galaksi,sınırsız bir uzay yolculuğu,efsaneler,insanlığı yok olan gezegenler,robotlar,insanlığın ve Vakıf'ın geleceği her şey bu kitapta.
Severek okuduğum bu kitap tavsiyelerimi taşır.

Beğendiğim alıntılara geçersek...

"-Hiçbir hokkabaz yüzlerce yıl sonrasını tahmin edemez.
-Hiçbir hokkabaz yapabildiğini düşündüğün şeyi alında yapamaz."

"-Size gerçeğin Gaia olmadığını söylesem,o halde hepiniz neşeyle ölmeyi kabul mü edeceksiniz?
-Belki tamamen neşeyle değil,ama sonuçta o kapıya çıkacaktır.
Trevize başını iki yana salladı."Beni Gaia'nın korkutucu olduğuna ve ölmesi gerektiğine inandıracak bir şey varsa,tam da bu dile getirdiğin iddia olabilir."

"-Sen nesnel olarak doğru olana giden bulabildiğimiz en kestirme yol gibi görünüyorsun,bu yüzden kılavuzumuzsun.
-O kadar nesnel olarak doğruyum ki,dedi Trevize acı acı "ben bile kendi kararımı anlamıyor ona gerekçe arıyorum""

"Şimdi Plan'ın karşısında Katır'ın hiç olmadığı kadar ciddi bir tehdit vardı.Plan yeni bir imparatorluk kurmak yerine tarihte eşi benzeri  olmayan bir şeye,Galaksiya'ya yöneltilecekti.Ve kendisi bunu onaylamıştı."



2 yorum:

  1. merhaba bu kitp elinizdeyse ve ithaki yayınevi baskısı ise satmayı düşünür müsünüz? thyructus@hotmail.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki elimde değil,kütüphaneden alıp okumuştum.

      Sil