1 Eylül 2012 Cumartesi

PITIRCIK/ LE PETIT NICOLAS

ÇOCUKLARIN DÜNYASINA KISA BİR BAKIŞ
 Fransız yapımı Pıtırcık çizgi roman uyarlamasıdır.Bence iyi ki de uyarlamışlar. Bizi güzel bir filmden mahrum etmemişler. 
 Film 1960'ların Fransa'sında geçiyor. Konusu ise Nicolas adlı küçük çocuğumuzun olmayacak kardeşinin sıkıntısını çekmesi. Nicolas ve hepimizin sınıfında rahatlıkla rastlayabileceği karakterler olan sınıf arkadaşlarının hep birlikte kardeş olayına bir çözüm bulmak için çabalamasını izlerken yüzümde tebessüm belirmemesi çok zor.Bir tarafta anne babası ise patron için düzenleyecekleri yemeğin sıkıntısını çekiyorlar. Ve bu yüzden çocuğun durumu anlayamıyorlar.
 Nicolas yeni kardeşi olan sınıf arkadaşının anlattıklarını dinleyip evde de benzer durumlara rastlayınca kardeşi olacağını emin olur. Tabi olay tipik bir yanlış anlaşılmadan başka bir şey değildir. Daha da kötüsü kardeşi olan çocuk okula gelmeyince daha önceden dinledikleri parmak çocuk hikayesinden etkilenerek onun ormana bırakıldığını düşünüp, sıranın kendisine geldiğini sanır. Ama bu durumda ona destek olan sağlam arkadaşları vardır. Biraz da arkadaşları, Lüplüp obur karakterimizdir,Dalgacı sınıfın en ücra köşesinde oturan tembelliği ile ünlenmiş biridir,Toraman sınıfın kabadayısıdır, Çarpım sınıfın ineğidir işine gelirse destekler,Gümüş zengin çocuğudur ama  başkalarını küçük gören biri değildir, Sırım polis çocuğu ama işine gelince en yaramaz da olabilir.  Nicolas'ın lakabı ise pıtırcık


 Peki biraz klasik konular, tipik yanlış anlaşılmalar içeren bu filmi neden beğendim, (düşük oranda spoiler içerir)çünkü film çocukların dünyaya bakış açılarını mükemmel bir şekilde ele almıştı. yeni kardeşi olan bir çocuğun yaşadıkları, büyüyünce olmak ne olmak istediği sorulduğunda çocuğun vereceği cevabın genelde babasının mesleği olacağı, olaylara çözüm getirebilmek için dahice fikir üretmeleri,aralarındaki güçlü dayanışmayı(Dalgacının ilk kez doğru cevabı verdiğinde yaşadıkları sevinç...), ailesinde bir problem olunca soluğu evden kaçmak için valiz hazırlamakta almaları. Hepsini  çoğu çocuğun yaşadığı şeyler olması gerçekten filmi ayrı bir güzellik katmıştı.
 Bu arada filmde çocukları muayene için hastahaneye götürdükleri sahnede gerçekten gülmemek elde değil. Bir de şu meşhur resimleri gösterip burada ne görüyorsun diye sordukları sahne bence şahaneydi.
 Biraz da oyuncular,Nicolas'ı Maxime Godart , Lüplüp'ü Vincent  Claude, Gümüş'ü Charles Vaillant  Nicolas'ın ebeveynlerini ise  Valerie Lemercier ve Kad Merat canlandırmaktadır.
  Filmi izlerken eğleneceğinize inandığım için iyi eğlenceler diliyorum.

2 yorum: