4 Ocak 2014 Cumartesi

VAKIF VE İMPARATORLUK-ISAAC ASIMOV

Kitap Künyesi
Yazarı:Isaac Asimov
Sayfa:326
Satın almak için tık tık.
Asimov'un bilim kurgu başyapıtı olarak nitelendirilen Vakıf dizisinin yazarın yazım sırasına göre 2. kitabı olan Vakıf ve İmparatorluk kitabının incelemesi ile karşınızdayım.
İlk kitap Vakıf incelemesi için tık tık.


İlk kitabın ardından yine  yıl atlamasıyla Vakıf'ın ilerleyişini inceliyoruz.İmparatorluk generallerinden Bel Riose kaybettikleri nükleer güç kaynakları yüzünden Vakıf'ın bilimini sihirbazlık olarak nitelendiren halkın yerine bu sihrin altındakileri araştırmak için ilk kitapla uzaktan bir bağlantısı olan Ducem Barr ile iletişime geçer.Gerek tehdit gerek başka yollarla Barr'dan Vakıf'ın gücünü,Seldon'un planlarını öğrenir. Ve Vakıf'a  savaş açmaya bu yükselişi önlemeye Vakıf'ı yıkmaya karar verir.Ama Seldon'un yüz yıllar önce planladığı geleceği değiştirme ihtimali kaçtır siz tahmin edin.
Tekrar yıl atlıyoruz. Vakıf her daim olduğu gibi dimdik ayakta.Seldon'a olan inan bir kez daha güçlenmiş. Vakıf'ın ilerleyen yıllarda galaksiye hükmedeceğine olan inanç bir kaç kat daha artmıştır.
Bu zamanlarda Barına gezegenine bir çift gelir.Bayta ve Toren çifti Toren'in babası Fran'ı ziyarete geldiklerinde Fran ve kardeşi Randu tarafından kendilerine ilginç bir yön çizmeye itilirler.Büyük Ticaret odasının üyelerinde Randu onlara Kangal gezegenini ele geçiren Katır'dan bahseder. Katır'ın bu galibiyetini Vakıf'a karşı kullanmayı düşünürler.Çünkü Vakıf her halükarda kazanacaktır. Bu kader çizilmiştir.Ama Vakıf'ın başındaki zalim yöneticiler Katır aracılığıyla oluşabilecek yeni bir Seldon kriziyle yönetimden alınacaktır. Randu çifti Kangal'a bir keşif yapmak için gitmeye ikna eder. Çift gizemli Katır'a nasıl ulaşacaklarını düşünürken Katır'dan kaçan soytarı Magnifico Giganticus ile karşılaşırlar. Ve onu Katır'ın adamlarının bütün itirazlarına rağmen Vakıf vatandaşı olmaları sayesinde yanlarına almayı başarılar.
Öte yandan Vakıf'ta yüzbaşı olan Han Pritcher Katır'ın eşsiz zaferlerinden işkillendiği için kendi çapında bir araştırma yapmak için Kangal'a gitmeye karar verir.Ve bu ziyarette çiftimize rastlar.
Ayrıca Vakıf'ın en büyük ruh bilimcilerinden Ebling Mis yeni bir Seldon krizinin patlak vereceğini öğrenir.Ve bunun ardına düşer.
Bu 5 kişinin yolları zaman zaman kesişir. Ve çok önemli bir bilgi ortaya çıkar.Katır bir mutanttır. Ve bu durum Seldon'un bütün hesaplamalarının alt üst olmasına neden olacak bir durumdur. Vakıf olasılık dışı bir mutant yüzünden çökme riskiyle yüz yüze  kalacaktır.
Vakıf Katır'la mücadelesinden başarıyla çıkıp kendisi için çizilen kaderi gerçekleştirebilecek mi?

İlk kitabın ardından olaylara bambaşka bir boyut kazandıran ,(misal hiç kimsenin yenemeyeceğinden emin olduğumuz Vakıf'ın bir mutantla karşı karşıya kalması ve yüreğimizi ağzımıza getirmesi)  bolca zeka ürünü olaylara rastlayacağımız ,serinin devamı için büyük bir merak duyacağımız ,Vakıf'ın insanlık için mücadelesinin anlatılacağı güzel bir romandı.

Alıntılara geçersek...

"Psikotarihsel kuramın ilgi alanı tek tek insanlar değil,insan yığınlarıydı. Kalabalıkların bilimi sayıları milyarları bulan kalabalıkların.Uyaranlara verilecek tepkileri,daha önemsiz bir bilim dalının bir bilardo topunun sekmelerini tahmin edebileceğinden çok daha kesinlikle kestirebiliyordu.Matematiğin tek bir kişinin tepkilerini tahmin edebilecek biline bir dalı yoktu.Milyarların göstereceği tepkiler ise apayrı bir şeydi."

"Elli insan neslinin emeklerinin ürünlerini kullanılamayacak ölçüde çürüyene kadar daha yüzyıllar geçmesi gerekiyordu.Bu birikimi işe yaramaz kılan şey,onu bizzat kullanacak olanların güçten düşmeleriydi."


"Onun için çarpık bir geometri tutkusunun adı "sistemlilik",günlük ıvır zıvır bürokratik işlemlere yönelik yorulmak bilmez ve hummalı bir ilginin adı "çalışkanlık",haklı olduğunda kararsızlığın adı "temkin",haksız olduğunda kör inatçılığın adı "kararlılıktı"."



"Riose gibi bir adamın başarısızlığı uğramak zorunda olduğunu biliyordu, çünkü onu mahkum eden şey başarısıydı ve başarı ne denli büyük olursa olsun ,yenilgi de o denli kesin olacaktı."


" Riose'nin sesi hiddetinden titriyordu. "Yani Seldon şu zanaatı benim Vakıf'a saldıracağım, falanca savaşı, filanca nedenlerden dolayı kaybedeceğim kehanetinde mi bulunuyor? Benim önceden belirlenmiş bir felaket rotasını takip eden akılsız bir robot olduğumu mu söylüyorsunuz."
"Hayır", diye sertçe yanıt verdi yaşlı asil.""Bilimin kişisel eylemlerle bir ilgisi olmadığını belirttim.Öngörülen şey çok daha muazzam olan arka plandır."
"Demek ki Tarihsel Gereklilik Tanrıçasının amansız pençesinde kısılıp kalmış haldeyiz."
"Psikotarihsel Gereklilik'in" diye düzeltti Barr tatlı tatlı.
"Peki ya ben özgür irademi kullanırsam? Ya gelecek yıl saldırmaya karar verirsem,ya da hiç saldırmazsam? Bu Tanrıça ne kadar esnek? Ne kadar marifetlidir?
Barr omzunu silkti, "İster şimdi saldırın ,ister hiç , ister tek gemiyle saldırın,ister İmparatorluğun tüm gücüyle. İster açıkça savaş ilan edin, ister kalleşçe vurun. Özgür iradenizi sonuna kadar işletip dilediğinizi yapın.Yine de kaybedeceksiniz"


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder