1 Ağustos 2015 Cumartesi

DEJA VU(2006)

Bir feribot yolcularıyla birlikte havaya uçuruluyor,ölü saysı 543 genci,yaşlısı,çocuğu...

Olayı araştırmak için ATF(Alkol Tütün ve Ateşli Silahlar ve Patlayıcılar Bürosu) bir ajan gönderiyor.(Tabi ki bir sürü polis,FBI ajanı da olayı çözmek için didiniyor.) Bu ajan Doug Carlin (Denzel Washington) ve  olay yeri inceleme konusunda tecrübesini hemen ortaya koyan cinsten.

Doug kıyıya vuran bir ceset hakkında ihbar alınca olaya bakış açısı değişir.
 Bu ceset Claire Kuchever'a(Paula Patton) aittir ve kadın yanarak ölmüştür,işin garibi kadın feribotun patlamasından kaynaklı ölmüş gibi görünse de feribot patlamadan önce öldüğü Doug'un gözünden kaçmamıştır.
Doug feribotu patlatan bombacının Claire'i öldürdüğüne kanaat getirir. Durumu olayın başındaki ajanlara bildirir ve ekibin başındaki ajan Pryzwarra(Val Kilmer) Doug'a ekibinde çalışması  teklifinde bulunur.
Doug teklifi kabul eder ve ekibin iş tanımını öğrenir. Bir teknoloji sayesinde 4 gün 6 saat öncesini izleyebilen ekip o andan itibaren nehri izleyerek şüpheli durumları not alıp,bombacıya ulaşmanın peşinde.
Tabi ki pürüzler diz boyu bu sistemde geri alma kavramı yok,mesela bir sahne izliyorsunuz başka bir bakış açısına geçiş yapabiliyorsunuz ama bütün bunlar anlık 1 saniye içinde görüntüyü kaybedebilir ve görmek istediğinizi göremeyebilirsiniz. (Az çok anlatabildiğimi inanıyorum.)
Neyse Doug diyor ki boş verin nehri,feribotu katili biz Claire'i takip ederek buluruz anca diyor ve ekibin onu takibe almasını sağlıyor.
Ve işin boyutu yavaş yavaş değişiyor çünkü ekip Doug'dan çok önemli bir şeyler saklıyor ve Doug bunu öğrendiğinde bir şeyleri değiştirmek için elinden geleni ardına koymuyor...
Gelelim yorumuma filmin ilk bir saati aktı geçti ben filme hayran kaldım,hatta bir ara elektrik kesildi üzüntüden kahroldum,mesajla arkadaşıma filmi izleyip izlemediği başlarda olmama rağmen güzel gittiğini falan söyledim. İzledikçe merakım attı,filmin kendini izlettiren havası beni içine hapsetti,gözlerim muhtemelen hayranlıkla bakıyordu ekrana ama bütün bunlar filmin ilk yarısı için geçerli. Sonra nedendir bilinmez(evet somut bir sebebim yok) filmin bütün o heyecanlı atmosferi dağıldı gitti nazarımda. Ama her şeye rağmen filmin  güzel olduğunu,senaryonun ufak mantıksızlıklara rağmen yer yer zekice detaylandırıldığını söyleyebilirim. Denzel Washington'un ve ekibin bir kısmının oyunculuğuna bayıldığımı da ekleyebilirim.
 Ama bombacı abimiz fazla kasmıştı sanki kendini.
Bir de zamanda yolculuk temalı çok fazla film izlemesem de bu filmin içlerinde yıldız gibi parlayacağını savunamam,adamlar üstünkörü bir açıklamayla seyirciyi baştan savmışlar  bence.Ayrıca eklemezsem olmaz  biz de inandık koskoca ABD  böyle bir şeyi kazara keşfedecek de sonra hiç deney yapmayacak hı hı hı hı.
IMDb tarafından 7 puan alan,zamanda yolculuk-kelebek etkisi faktörlerini içinde barındıran filmi eğer türe ilgi duyursanız bir izleyin derim ama türü sevmiyorsanız ya da izleyecek çok şeyiniz varsa listenizin sonlarına iteleyebilirsiniz.

20 yorum:

  1. 2 kez izledim sevdiğim oyunculardandır:)

    YanıtlaSil
  2. Yer yer mantık hataları ve baştan savma sahneleri olsa da, oyuncular sayesinde severek izledim.

    YanıtlaSil
  3. merak ettim
    izlenecekler arasına aldım bile

    YanıtlaSil
  4. Her şeye rağmen güzel filmdi bence.

    YanıtlaSil
  5. ay bunu tv de izledim yaaa izlenir :) danyal vaşington da iyi tabii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başını sevdim ama devamında olmadı sanki :)

      Sil
  6. psikolojik filimler yorumlarmısınız istek olsun :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denk gelir gelmez izleyeceğim ve yorumlayacağım :)

      Sil
  7. Bu filmi merak ettim bulup izleyeceğim. değerlendirme için teşekkürler.

    sevgiler

    tolunay

    YanıtlaSil
  8. Aslında sevdiğim bir tarz ama nasıl gözümden kaçmış.

    YanıtlaSil