22 Ağustos 2015 Cumartesi

THE HUNGER GAMES:MOCKINGJAY-PART 1/AÇLIK OYUNLARI:ALAYCI KUŞ -BÖLÜM 1

                                                      Filmin kitap incelemeleri için tık tık
Önceki filmlere dair spoiler içerir.
Katniss Everdeen(Jennifer Lawrence) 75. Açlık Oyunları'ndan Plutarch Heavensbee( Philip Seymour Hoffman) ve Haymitch Abernathy(Woody Harrelson)  içinde bulunduğu bir ekip tarafından 13. Mıntıkaya götürülmek üzere kaçırılmıştı.  Katniss Capitol'a karşı isyan edecekler için en önemli sembolken büyük bir sorun vardı,isyancılar Katniss'i kaçırıken Capitol ise Peeta Mellark'ı(Josh Hutcherson) kaçırmıştı arenadan. 
13.Mıntıka'ya daha varmadan öteki acı gerçekle yüzleşti Katniss,Capitol 12. Mıntıka'yı yerle bir etmişti,annesi,Prim (Willow Shields) ve Gale (Liam Hemsworth)  bu faciadan kurtulup 13. Mıntıka'ya yerleşse de mıntıkanın büyük çoğu canını kaybetmişti.
13. Mıntıka tamamıyla yeraltına inşa edilmiş,onun hikayesini Katniss kısaca Boggs'dan(Mahershala Ali) dinliyor.Ama Katniss 13. Mıntıka'da derdi,isyanalar,özgürlük falan değil Peeta...
13. Mıntıka'nın başkanı Alma Coin(Julianne Moore) ve Heavensbee Katniss'den Alaycı  Kuş olmasını ister.
Katniss'in tek derdi hala Peeta'dır. Ardından Heavensbee onu 12. Mıntıka'ya gönderir.
 Katniss'in bu yıkama sessiz kalamayacağının farkındadır. Katliamın izleri Katniss'i darma duman eder,ardında Peeta'ı bir açıklama yapar.
13. Mıntıka sakinleri onu hain olmakla suçlar. Katniss iki arada bir derede kalmışken Prim ona akıl verir,onlardan Peeta ve diğer haraçları(Annnie ve Johanna) kurtarmalarını ve affetmelerini iste. Katniss tüm cesaretini toplayıp Coin'den bunu istiyor ve Coin'de bunu kabul ediyor.
Snow'un eli de boş durmuyor bu arada.
Asıl olay böylelikle başlıyor ve Katniss Alaycı Kuş simgesi olmak için hazırlanıyor.
Haymitch Abernathy ise her daim desteğe hazır.
İsyanlar,ölümler,savaşlar,Peeta'ın kötüleşen durumu derken filmi izleyiveriyoruz.



Gelelim yorumuma bu film hakkında bir hayli kararsız kaldım,ne diyeceğimi şaşırdım.
Sevmediğim tarafları da vardı sevdiğim tarafları da,eleştirileri haklı bulduğum yerler de vardı haksız bulduğum yerlerde.
Öncelikle 12. Mıntıka ve 8. Mıntıka sahneleri çok başarılı yansıtılmıştı bence.

 Filmin son sahnesi de başarılıydı. İsyanları eklemeleri çok hoş olmuştu.Bunun gibi bir kaç sahne daha vardı sevdiğim. Peki neleri sevemedim,mesela bir isyan sahnesi izleyip ardından Katniss'in Peeta diye ortalığı yıkmasını sevemedim,tamam kitapta bu kadar belirgin miydi bilmiyorum ama Katniss acayip derece de bencildi filmde,daha da doğrusu film Katniss'in bu yönünü ortaya çıkarmıştı. Diğer bir nokta 13.Mıntıka'nın hala üvey evlat muamelesi görmesi ayrı konu neredeyse kitap birebir işlenmişken hala 13. Mıntıka hakkında detaylı bir şeyler öğrenemedik.
Eleştirilen ama saçma bulduğum bir nokta ise Katniss okla uçak düşürdü diye filmin tiye alınması.
 Eğer bu film serisini başından işlemişseniz oyunlarda normalde 15 günde iyileşemeyecek yaraların bir merhemle sabaha iz dahi bırakmadan iyileşmesini görmüşsünüzdür ya da oyunların yapıldığı arenanın teknolojik açıdan ne kadar ileri olduğunu fark etmişsinizdir.Anlayacağınız o dünyada teknoloji almış başını gitmiş ve Beetee ise bu işin kralı yani Katniss'in okunun ucundaki patlayıcı bir uçağı düşürebilir. Bu kadar takılmayın.
Bir de filmin ağır ilerlemesi mevzusu var evet katılıyorum ağır ağır ilerledi film lakin kitabın dışına fazla çıkılmadığı için bu şekilde oldu ilerleyiş.
Şimdi ekleme yapsalar kitaba uymadılar diye bas bas bağıracağız,ekleme yapmasalar biraz sıkılarak izleyeceğiz filmi ne desem ben de bilemedim. IMDb puanlandırmasında ise ilk iki filme nazaran gözle görülür bir düşüş var 6.8,fanlar gidişattan kitabın ikiye bölünmesinden memnun değil.
2. filmi izlediğim zaman kitabın ikiye bölünmesi yerinde bir hareket mi yoksa sadece para kokan bir hareket mi anlayacağım eğer bu filmdeki vasatlık devam ederse anlayacağız  ki herkes paranın peşinde.

3 yorum:

  1. çok beğendim bu seriyi soluksuz izledim diyebilirim yenisi gelirse yine senden duyarım:))
    Teşekürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2.partı yakında zaten,izler izlemez yorumlarım :)

      Sil
  2. çok beğendim bu seriyi soluksuz izledim diyebilirim yenisi gelirse yine senden duyarım:))
    Teşekürler

    YanıtlaSil