9 Mart 2016 Çarşamba

TARANTULA-THIERRY JONQUET

Kitabın Künyesi
Kitabı Adı:Tarantula
Orijinal Adı:Mygale
Yazarı:Thierry Jonquet
Çevirmeni:Yaşar Avunç
Yayınevi:Kırmızı Kedi Yayınları
Sayfa:132

                 Kitabın üç farklı kulvardan ilerlediğini belirterek başlayayım yazıma.
İlk kulvar Paris’in başarılı ve zengin plastik cerrahlarından biri olan Richard Lafargue ve onun karısı/sevgilisi izlenimini aldığımız  Eve’e ait. Bu izlenim anında yıkılıyor desek yeridir orası ayrı. Lafargue’in villasının bir odasına kilitlediği bu kadına akıl almaz işkenceler uyguladığını fark etmemiz bu ilişkinin temelini merak etmemize yol açıyor. İşin garibi adam daima öfkeli kadınsa umursamaz,alaycı bir tavır takınıyor yaşananlar karşısında.

Bu ilişkiyi çözmeye çalışırken ikinci kulvarla baş başa kalıyoruz. Bu sefer farklı bir anlatım tarzı ile tanışıyoruz. Şöyle ki X’in başına gelenleri X’e anlatıyoruz sanki. Özetle kaçırılan bir gencin önce insanlıktan çıkmasını ardından kendini kaçıran bağlı kalmasını okuyoruz.
Kaçırılan gencin araya serpiştirilen hikayesine değindikten sonra son kulvara geçiyoruz. Alex Barny kendisi bir banka soymuş ama bu soygun esnasında bir polis öldürmüş şimdi bütün emniyet onu arıyor. Alex şimdilik saklansa da uzun vadede neler yapacağını düşünürken bir televizyon programı onun rotasını çizmesine yardımcı oluyor.
Bize de bu üç farklı olayın kesişmesini ve gizemlerin yavaş yavaş çözülmesini okumak kalıyor.

Tarantula intikam nedir,nasıl alınır? soruları üzerine yazılmış muazzam derecede başarılı bir kitap. Yazar oldukça özenli bir intikam hikayesi kurgulamış,üstelik bunu gizli saklı yapmayı da başarmış. Ayrıca intikam alınacak kişinin anasını ağlatmış, onu dünyaya geldiğini pişman etmeyi başarmış. Anlayacağınız hayatınızda okuyacağınız en güzel en sağlam intikam hikayelerinden biridir Tarantula.
Onun dışında yazarın dili akıcı, kitapta sizi sıkacak hiçbir şey yok, çeviri güzel.
Son söz olarak her sayfayı merakla çevireceğiniz, yer yer şaşırıp, kimi zaman bazı karakterlere hak verip bir solukta okuyacağınız dumur edici bir intikam hikayesinin anlatıldığı önerimi taşıyan bir kitap Tarantula.
Ayrıca belirteyim İçinde Yaşadığım Deri filmi bu kitaptan senaryolaştırılmış, o filmi izlemesem de izleyen arkadaşımla konuştuk kitaba göre biraz farklı bir yola sapsa da ana tema aynıymış filmde.


10 yorum:

  1. çok ilginç kitaba fırsatım zor olabilir ama film adını not aldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmin hakkındaki yorumunuzu merak ediyorum :)

      Sil
  2. izlemiştim ben begenmıstım bu filmi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben kitabı beğendim, filmi yakın zamanda izleyebileceğimi sanmıyorum :)

      Sil
  3. ayyyy iyi film tabiiiii hem de en sevdiğim yönetmen pedro yaaaaa :) kitabısını ama senden duydum. eh okumam artık bana neeee yaaaaaa amaaa işteee hihihi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonunu bilince birazcık tadı kaçmış olabilir :(

      Sil
  4. İzlemiştim kitabı merak ettim şimdi:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuma fırsatı edinirseniz umarım seversiniz :)

      Sil
  5. Tarantula'yi okumadım ama İçinde Yaşadığım Deri filmini izlemiştim. Rahatsız ve huzursuz edici bir tarafı vardi filmin. Sonunda sasirdigimi anımsıyorum hayal meyal...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de filmi sonu ile şaşırtan filmler listelerinde görmüştüm.

      Sil